Ples

4:55:00 PM


Bio je petak.
Preciznije, bio je petak uveče.
Obula je svoje omiljene štikle (one udobne, u kojima možeš da plešeš cele noći a da ne završiš kao bogalj), pustila svoju dugu tamnu kosu i stavila karmin. Ovo je čekala čitave nedelje.

;

Išla je peške. Volela je svoj grad noću; volela je žutu svetlost uličnih svetiljki, užurbanu atmosferu, glupe reklame na bilbordima, zavodljivu toplinu ušuškanih malih kafića na Dorćolu i nesnosnu buku i tutnjanje noćnih klubova. Ali najviše od svega je volela onaj osećaj beskrajnih mogućnosti i neizvesnosti koje ti daje noć u gradu.
Gde ćeš biti u 6 ujutru, dok se grad pospano proteže a nebo prelazi iz nežnoljubičaste u plavu? Možda u krevetu, možda ćeš sa potpunim neznancem sedeti na Kalemegdanu i uz pivo pričati o svemiru i smislu života. A možda ćeš biti negde gde ti se uopšte neće svideti da završiš, ali o tome niko ne želi da razmišlja.
Ona je znala gde će biti. Biće na plesnom podijumu, i dalje. Jednom nedeljno je mogla da priušti sebi do zadovoljstvo da igra, i igra, i igra sve dok je noge ne izdaju. Dok igra, ništa drugo nije naročito bitno. Bespatica, nepravda, povređena osećanja, nedostatak samopouzdanja i zavist ne postoje petkom uveče. Postoji samo muzika previše glasna da čuje svoje bolne misli, lupkanje štikli o pod, njena kosa koja leti oko nje i neodređena masa ljudi koja se tiska oko nje i traži zabavu ili utehu za neku svoju tugu.

;

Omiljena priča iz detinjstva joj je bila "Aska i vuk". Tada je glumila Asku i skakutala po dnevnoj sobi kao da joj život od toga zavisi, ponekad rušeći pokoju knjigu sa police ili šolju kafe sa stola. Siva plišana kuca, malčice ofucana ali njena omiljena igračka, je imala ulogu vuka.
Nisu imali ni televizor ni radio sa kog bi pustila muziku, pa je izmišljala melodije u svojoj glavi i igrala uz njih, ili bi sa kucom po rukom otišla kod drugarice iz komšiluka gde bi provodile sate smišljajući koreografije. Kad su joj dani tako prolazili, sve je delovalo podnošljivije.
Aska je igrala da bi živela, ona igra da bi pobegla.

D.J.
You Might Also Like

0 comments

Powered by Blogger.

Never miss a post!

Instagram